Marie Krouns INFORMATION/links vedr. Bowen test* projektet m.v.

 


Det med rødt markerede i listen SKAL studeres af alle projekt deltagere!

*) Indtag af patienter i forskningsprojekt er stoppet i foråret 2007! – pga.:

1. Bowen RTIs forsknings laboratorie blev omdøbt til Central Florida Research i foråret 2007, samtidig med at laboratoriet opnåede CLIA godkendelse og fra dette tidspunkt tilbyder såvel Borrelia antigen test (direkte, specifik IF), samt Borrelia antistof tests (Western blot IgG og IgM) kommercielt => kits / gode anerkendte tests for Borrelia kan nu bestilles / udføres af enhver læge, der vil … jeg finder ingen grund til at undersøge en test der har opnået godkendelse i USA …  
2. Q-RIBb udføres ikke mere; den er erstattet af en metode der naturligvis stadig er baseret på specifik immunfarvning for Borrelia burgdorferi, men kvantitering foregår nu ved flowcytometri (linker til Dansk selskab for flowcytometri), i stedet for den gammeldags og meget arbejdskrævende titrering med mikroskopi af hvert led i fortyndings-rækken. Tællingen er nu hurtig, objektiv og reproducerbar, alt sammen SUPER! – blot opgives svaret på flowcytometri som en talværdi dvs. jeg ville ikke længere få billeder fra blodmikroskopi at kunne sammenligne min egen blodmikroskopi med :(

3. CFR tilbyder ikke MIKROSKOPI for flåtbårne blandingsinfektioner, det er alt for tids- og arbejdskrævende for laboranterne til at kunne udbydes i stor kommerciel skala; CFR arbejder på nye undersøgelsesmetoder for de andre patogener, men de nye tests endnu ikke tilgængelige og pris ???
Jeg anser udredning for flåtbårne blandingsinfektioner for en meget væsentlig projekt undersøgelse, idet en hel del pt. med tilbagefald / tidligere mangelfuldt respons på penicillin / ceftriaxon, rent faktisk viste mikroskopiske tegn på andre (flåtbårne) intracellulære blandingsinfektioner, som disse medikamenter ikke er virksomme imod! - oveni borrelia infektion; nogle pt. oplevede først bedring da de fik medicin imod blandingsinfektion(er) også!

4. Nye IATA regler for transport af potentielt farligt materiale – herunder potentielt smittefarligt blod – skal fra 2007 mærkes; blod mærkes UN3373 – Biological substance category B; de pakker håndteres langsomt i lufthavne, så Fedex ikke kan garantere ankomst af pakker fra DK (og Norge har haft samme problem!) til laboratoriet Florida indenfor 48 timer efter blodprøvetagning, dvs. der er risiko for at spilde næsten 1000 kr. til Fedex for transport af prøver man måske ikke får analyseret, fordi pakken ankom efter tidsfristen

5. den økonomiske byrde med fordobling af prisen for borrelia test (antigen + antistof) til 500$, uden undersøgelse for blandingsinfektion aktuelt, plus ca. 1000 kr. i forsendelsesomkostning, med risiko for at spilde sidstnævnte hvis prøven ikke når frem i tide, er en ganske betydelig øgning i omkostning for patienterne i forhold til de 2500 kr. hidtil i projekt (250$ for Q-RIBb plus mikroskopi for blandingsinfektion, inkl. forsendelse); der har været mange syge, som det var relevant at undersøge, som desværre ikke havde råd til at deltage i projekt; det er meget svært at hive flere tusinde kroner ud af budgettet, når man er på kontanthjælp eller slet ingen penge får, efter langvarig sygdom, hvor årsag endnu ikke er påvist / anerkendt, fordi pt. ikke er blevet undersøgt tilstrækkeligt …  det gør mig meget ondt ikke at kunne hjælpe folk, der må afstå fra undersøgelse af økonomiske grunde!

6. mangel på raske KONTROL personer; der henvender sig naturligvis ingen raske mennesker som ønsker at betale mange tusinde kroner for test udenlands som de ikke selv føler behov for at få taget, fordi de føler sig raske, men det var naturligvis forudset; derfor har pt. selv hver især fungeret som deres egne kontroller ved at have ført dagbog før, under og efter evt. behandling, med anvendelse af samme point score system, så der er klare mål for evt. symptomatisk forbedring på behandling, så patienternes arbejde med at føre dagbog har heldigvis ikke været spildt!
… negative kontrol-tests på raske ville have krævet adgang til raske test personer (typisk anvendes donorer) og mange penge til at betale for disse tests, naturligvis afhængig af hvor mange ”man” ønskede udkom negative for at ville tro på den mulighed; da RIBb ikke længere udføres bliver det aldrig muligt for MIG at gennemføre kontrol RIBb tests på raske! – ej heller kan jeg få lejlighed til at vise at RIBb kunne blive negativ efter vellykket behandling af tidligere RIBb test positive personer, men det er jeg ret sikker på ville have været muligt, hvis blot RIBb kunne være foretaget også fremover, fordi jeg mange gange har set forandringer i blodet sv.t. de forandringer, der reagerer med tilsat specifikt antistof mod borrelia, forsvinde gradvis i takt med aftagende symptomer under vellykket behandling! … nogle pt. med rimelig vellykket behandlingsforløb har desværre ikke haft penge til overs til kontrol test efter den primære undersøgelse og behandling … det er efter min erfaring fra dette projekt simpelthen umuligt at gennemføre systematiske, ensartede undersøgelser, hvis ikke forsknings-undersøgelserne betales af andre kilder end de syge selv!

    

Hovedsiden om projektet

 

http://kroun.ulmarweb.dk

Projekt beskrivelse, krav til deltagere – hvad kan man få ud af det?

 

http://kroun.ulmarweb.dk/projekt-deltagelse.htm

Vejledning til symptomdagbogen i PDF
(12 sider)

Excel-symptomdagbog

        Engelsk version af symptomdagbogen (fra juli 2007)

Spørgeskema vedr. eksposition, blodsugere, sygehistorie m.m.

HUSK også kopi af journaler og test resultater!

 

 

 

http://kroun.ulmarweb.dk/dagbog-vejl.pdf

 

http://kroun.ulmarweb.dk/dagbog.xls

http://lymerick.net/symptomdiary.xls


http://kroun.ulmarweb.dk/tickquest.htm

 

DIR – webmapperne

Vejledning i brugen

 

http://DIR.ulmarweb.dk

http://kroun.ulmarweb.dk/dir.htm

Bowen-IF – meget om de i projektet anvendte test og de infektioner der kan påvises hermed

 

http://kroun.ulmarweb.dk/Bowen-IF.htm

Positiv test for infektion - hvad så? 
… hvornår gives antibiotika?

 

http://kroun.ulmarweb.dk/test-beh.htm

Blandings-infektioner med Borrelia og andre (flåtbårne) infektioner PPT
(danske pt.)

 

http://kroun.ulmarweb.dk/media/blandingsinfektioner.ppt

Foreløbige erfaringer med symptomdagbogen

 

http://kroun.ulmarweb.dk/prelim-dagbog.htm

Information til pt. der gerne vil i behandling hos MK (helst først når alle andre muligheder er forsøgt og udtømt!)

 

http://kroun.ulmarweb.dk/InfoMK.pdf

Om babesia

 

http://kroun.ulmarweb.dk/babesia.htm

Om babesia i DK

 

http://kroun.ulmarweb.dk/BabesiaDK.htm

Om behandling af Babesia (+ referencer)

 

http://kroun.ulmarweb.dk/Babesiabeh.htm

MKs rationale for doxycyclin-dosering efter patientvægt

 

http://kroun.ulmarweb.dk/doxycyclin-dosis.htm

Specifik immunfarvning for Borrelia burgdorferi, nogle af de første billeder fra pilot-projektet

 

http://kroun.ulmarweb.dk/FAT-Bb-DK.pdf

Noget om ENERGI mangel – kronisk træthed

 

http://kroun.ulmarweb.dk/energi.htm

Noget om Kosttilskud

 

http://kroun.ulmarweb.dk/kosttilskud.htm

Noget om Vitamin-piller (præparat-oversigt)

 

http://kroun.ulmarweb.dk/vitamin.htm

Noget om Humør -Maries humør-piller er bivirkningsfri og kan bruges ubegrænset :)

 

http://kroun.ulmarweb.dk/PEPpiller.htm

Rhipicephalus sanguineus flåten findes stadig i DK!

 

http://kroun.ulmarweb.dk/Rhipicephalus-DK.htm

Mikroskopi af blod og væv for alle mulige flåtbårne blandings-infektioner m.v. – mange flere nyttige links …

 

http://kroun.ulmarweb.dk/TBImikroskop.htm

Synskontrast test (FACT) / neurotoksin-påvirkning / TNF

 

 

http://kroun.ulmarweb.dk/FACT.htm

Blod-celler – billeder af cellernes udviklingsstadier fra stamceller i knoglemarven til de modne celler i blod

 

http://kroun.ulmarweb.dk/blod-celler.pdf

En mystisk sag; Haupl’s case (oversat og suppleret med diskussion af hvordan (Borrelia’s kendte undvigelses mekanismer, mange referencer) 

 

http://kroun.ulmarweb.dk/mystisk-sag.htm

Hvidløg som flåt afskrækningsmiddel

 

http://kroun.ulmarweb.dk/garlic.htm

Borrelia historie (ufærdigt) – masser af referencer

 

http://kroun.ulmarweb.dk/Borrelia-historie.htm

Ixodes ricinus SEX – video (DK version til http://DanInfekt.dk )

 

http://kroun.ulmarweb.dk/media/Ixodes-sex-dan-DSL.WMV

Seminar med Udo Erasmus (Udo’s choice)  oversat til dansk af R. Messel – ”fedt der heler og fedt der dræber”

 

http://kroun.ulmarweb.dk/Udo.pdf

Diagnostiske kriterier for kronisk trætheds syndrom (CFS):  

HOVED KRITERIER:  

1. Persisterende eller idelig tilbagevendende træthed eller abnorm trætbarhed hos en person uden lignende tidligere symptomer, som ikke svinder ved sengeleje. Træthedstilstanden skal være af en sværhedsgrad så daglige aktiviteter er reduceret til under 50% af det præmorbide aktivitetsniveau og med en varighed på mindst 6 måneder.

Andre årsager til kronisk træthed skal udelukkes. Der kræves derfor nøje sygehistorie, objektiv undersøgelse og parakliniske undersøgelser for at ekskludere tilstedeværelse af maligne sygdomme, autoimmune sygdomme, kroniske bakterielle eller parasitære infektioner, neuromuskulære, endokrine, hæmatologiske og intern medicinske sygdomme, psykiatriske lidelser (inkl. somatisering, se nedenfor?!), medicinmisbrug og forgiftninger.

Der skal (i starten af forløbet) være: subfebrilia (målt af pt.), ømme/hævede lymfeknuder og rød hals (non-exsudativ faryngit).

Der er min erfaring fra mit projekt (12/33 pilot projekt-pt.), at diagnosen CFS desværre ofte stilles uden at de diagnostiske kriterier herfor er opfyldt, specielt mangler dele af den nødvendige medicinske udredning, når man går alle journaler på pt. efter i sømmene!

 

http://kroun.ulmarweb.dk/CFS-epinyt1992.htm

3 SYNDROMER – symptom sammenligning:

 

http://kroun.ulmarweb.dk/syndrom.htm

Om MIKROSKOPISK påvisning af SMÅ COCCOIDE bakterier ”micrococ”

 

http://kroun.ulmarweb.dk/micrococ.htm


Præsentation af videnskabelig baggrund for tests, resultater, links til fri download artikler m.v. (mest på engelsk)

 

 

LymeRICK: Lyme borreliosis and Related Infections Centre of Knowledge.
Links og files var oprindelig gemt i Yahoo-gruppen LymeRICK, men alt undtages meddelelser er nu blevet overført til det nye website.
Det er IKKE nødvendigt at være bruger for at få adgang til links og filer.
Som brugere optages folk der vil arbejde for at forbedre informationen på LymeRICK, skrive reviews over videnskabelig litteratur til LymeRICK etc. – det kræver altså visse forudsætninger, send mig dit CV og forklar hvad du kan hjælpe med!
Læger med behov for personlig rådgivning fra erfarne kolleger henvises til ILADS!
Patienter med behov for støtte henvises til patientstøttegrupper som DanInfekt, EuroLyme m.fl. (se links nedenfor).

 

http://LymeRICK.net

Videomikroskopi – viser flere video-optagelser af bevægelige spirokæter i bl.a. danske patienters blod! – herunder Marie Kroun’s video’er fra projekt patienter!

 

http://LymeRICK.net/videomicroscopy.htm


Marie Kroun’s foredrag – PPT, VIDEO m.v.

 

 

Hull 2001 – om Borreliosens historie i Europa indtil Steere troede han opdagede en ny sygdom i Lyme, Connecticut, USA (engelsk)

 

http://lymerick.net/Bb-history.ppt

Kassel 2006 – do (tysk) …
opdateret mht. den sidste manglende brik i puslespillet

 

http://LymeRICK.net/Kassel2006/BbhistoryG.ppt

 

York 2003 – pilotprojekt på 33 pt. specielt om fund af Borrelia burgdorferi ved blodmikroskopi

 

http://LymeRICK.net/York2003/York2003.ppt

Pilot-projektet skematisk oversigt over fund ved 33 kronisk syge pt. undersøgt af MK i perioden 2001-2003

 

http://LymeRICK.net/York2003/projpatients.pdf

York 2004 – do – specielt om påvisning af blandingsinfektioner med hovedvægt på fund af ringformer i røde blodceller

 

http://lymerick.net/York2004/ringform-DK.ppt

 

Leicester 2007 – cases #49 & #50, begge ca. 1 års opfølgning med såvel Excel symptomdagbog (NY eng. version) & gentagne VIDEO MIKROSKOPIER af blod under antibiotika behandling; begge patienter opnåede bedring på mindst 50% symptom reduktion jf. dagbogen, sml. med tilstanden før start på projekt / før positiv Q-RIBb / før behandling!  

 

http://LymeRICK.net/Leicester2007/diary.ppt

Ixodes ricinus SEX – video, UK version til http://lymerick.net/

 

http://LymeRICK.net/MEDIA/Ixodes-sex-eng-DSL.WMV

Buffy-coat udstryg – instruktions video

 

http://LymeRICK.net/video/Buffy-coat.wmv


Diverse oversigter / referencelister
-
udarbejdet af Marie Kroun

 

 

Noget om (kroniske) intracellulære mikrobers ”evne” til at undgå udradering ved modregulering af apoptose / TNF signalet ved aktivering af NFkB i værtscellen

 

http://LymeRICK.net/NFkB.htm

Persisterende borreliose – specielt fokus på dyrkning, PCR og/eller mikroskopi-verificerede tilfælde

 

http://LymeRICK.net/persistent-borreliosis.htm

 

Intracellulær lejring af Borrelia burgdorferi

 

http://LymeRICK.net/Bb-intracellular.htm

Gastrointestinal spirokætose / Borreliose & psykiatri

 

http://LymeRICK.net/Gastrointestinal-spirochetosis.htm

Borrelia og ansigts- og kæbe smerter (TMJ pain)

 

http://LymeRICK.net/Borrelia-TMJ.htm

Borrelia & blodtransfusion

 

http://LymeRICK.net/Transmission-Bb-transfusion.htm

Borrelia & overførsels tid efter flåtbid

 

http://LymeRICK.net/Transmission-Bb-rate-time.htm

Borrelia & overførsel via andet end flåtbid / andre blodsugere

 

http://LymeRICK.net/Transmission-Bb-NON-tick.htm

Borrelia & overførsel ved direkte kontakt

 

http://LymeRICK.net/Transmission-Bb-contact.htm

Spirokæter og ”cyste dannelse” – den første danske pt. (2001)

 

http://LymeRICK.net/Spirochetal-cysts.htm

Borrelia burgdorferi – tidlig spredning via blodbanen

 

 http://LymeRICK.net/Bb-EarlySpread.htm


 


Borrelia behandlingsvejledning - DK sml. med EUCALB og USA (fra 2003)   

       

 http://kroun.ulmarweb.dk/Bb-multirek.htm


Andres interessante arbejder

– om normale og unormale mikroskopi fund, patogenetiske mekanismer for kroniske sygdomme, spirokæters alternative former etc.

 

 

Video af flåtbid (Bozsik in Sheffield 2005)
– mikrober KAN blive spyttet direkte ind i blodbanen => Erythema migrans er formentlig en SIDE manifestation, snarere end det er en forløber for andre Borreliose symptomer!

 

http://LymeRICK.net/Sheffield2005/Bozsik/tickbite.wmv

SELEN & AIDS – afskrift af en del af en artikel af Foster, som illustrerer mineralers betydning for immunforsvaret (arsenik er nabo til selen i det periodiske system, har visse egenskaber til fælles?)

 

http://LymeRICK.net/Selenium-Foster.htm

Ehrlichia og Babesia – illustrative billeder fundet på Internet eller i artikler

 

http://LymeRICK.net/Sample-EB.pdf

Blod-celler – udviklingsstadier (engelsk version)

 

http://LymeRICK.net/blood-cells.pdf

Players – links til fri downlad video afspillere / Adobe PDF læser

 

http://LymeRICK.net/players.htm

Persisterende babesiose i menneske (under udarbejdelse)

 

http://LymeRICK.net/persistent-babesia.htm

MPM-2001 – Phillips, Mattman & Moayad – medium til dyrkning af Borrelia

 

http://LymeRICK.net/MPM-2001-medium-Bb.html

Om leverens afgiftningsvej

 

http://LymeRICK.net/liverdetox.pdf

Patologibogens tekstafsnit om leukocyternes udseende (morfologi) i mikroskopet (immunceller) (eng)

 

http://LymeRICK.net/leucocytes.pdf

Todar's Online Textbook of Bacteriology -(heri kan findes beskrivelse af mikrober, flotte farvebilleder etc. (eng)

 

http://www.textbookofbacteriology.net

Shoemaker – The leptin chapter – om fedme (eng)

 

http://LymeRICK.net/leptin-chapter.pdf

Shoemaker – Biotoxin powerpoint … genetik og følsomhed for biotoksiner, synskontrasttest, POMC pathway forstyrrelser …

 

http://LymeRICK.net/biotoxin.ppt

Hematologi – mange gode slides fra ???

 

http://LymeRICK.net/hematology.pdf

Fantham – tegning af bronkiale spirokæters granulation

 

http://LymeRICK.net/granulation.pdf

Balfour 1911 – beskrivelse af spirokæters  granulation … det skal videofilme tænkte jeg …

 

http://LymeRICK.net/1911-Balfour.htm

Hindle 1912 (PDF) – observation af spirokæternes komplekse livscyklus

 

http://lymerick.net/1912-Hindle.pdf

Survival in Adverse Conditions - The Strategy of Morphological Variation in Borrelia burgdorferi & Other Spirochetes 1900-2001. (2003)

 

http://lymerick.net/AdverseConditions.pdf

Spirochetal Cysts, L-Forms, and Blebs Observations from 1905 to 2005. (2005)

 

http://lymerick.net/Bibliography.pdf

Lyme Disease -  Studies on the Cystic Form of Borrelia burgdorferi. Mechanisms of Persistence. (2003)

 

http://lymerick.net/Cysts.pdf

Relapse/Persistence of Lyme Disease Despite Antibiotic Therapy(2003)

 

http://lymerick.net/Persist.pdf

Seronegativity in Lyme borreliosis and Other Spirochetal Infections(2003)

 

http://lymerick.net/Seronegativity.pdf

Lyme Disease - Symptoms & Characteristics. A compilation of peer-reviewed literature reports.  Including fatality reports. (2006)

 

http://lymerick.net/Symptoms.pdf

Lyme Disease - Symptoms Supplement. Additional topics in peer-reviewed literature reports. (2003)

 

http://lymerick.net/Supplement.pdf


Andre links:

 

 

DanInfekt dansk patientforening for patienter med kronisk sygdom pga. infektion

 

http://DanInfekt.dk

Lymeinfo

 

http://www.lymeinfo.net/

Lots of links on Lyme disease

 

http://www.geocities.com/HotSprings/Oasis/6455/lyme-links.html

ILADS – International Lyme & Associated Diseases Society

 

http://ILADS.org

Lyme Disease Association (LDA, USA)

 

http://www.lymediseaseassociation.org/

Lyme Disease Action (UK)

 

http://www.lymediseaseaction.org.uk/

Eurolyme Gruppen

 

http://uk.groups.yahoo.com/group/EuroLyme

Lyme Disease Foundation

 

http://www.lyme.org

European Union Concerted Action On Lyme Borreliosis (EUCALB)

 

http://meduni09.edis.at/eucalb/cms/index.php?lang=en

Borrelia burgdorferi sensu lato Molecular Genetics

 

http://www.pasteur.fr/recherche/borrelia/Welcome.html