Kost og kosttilskud 
af læge Marie Kroun, opr. nov. 2003, rev. 2010.

Mange kronisk syge mennesker spørger om hvordan de kan styrke deres energi-niveau og immunsystem.  
Ved gennemgang af kroniker patienters sygehistorier ser jeg af og til at kronisk syge har sat sig selv på diæt, f.eks. med tanke på at forsøge at sulte mikrober ud, men sult skaber ikke kun mangel for mikrober, men så sandelig også for værten selv, hvis immunforsvar og mange andre vigtige funktioner derved kan svækkes alvorligt. Andre vælger derimod at forsøge sig med at indtage mega-doser af vitaminer og mineraler, evt. metal-salte (kolloidt sølv), midler der for nogles vedkommende kan risikere at forgifte vedkommende.
Begge dele skader sandsynligvis værten mere end det skader de mikrober, som man forsøger på at slippe af med. 

Det eneste der kan anbefales er at man til enhver tid sørger for at få lige netop den rigtige ernæring i passende mængde, sådan at kroppen får nøjagtig hvad den har brug for af næringsmidler, sådan at immunforsvar og afgiftningsvej og alle andre funktioner får de bedst mulige betingelse for at kroppen kan fungere normalt / optimalt. 

Det kræver VIDEN og det er her i Danmark i høj grad op til individet selv at lære sig om hvad sund ernæring er og om madlavning; der er desværre ikke afsat ret mange timer til undervisning i skolekøkken i folkeskolerne og det er flere generationer siden det var almindeligt at tage på husholdnings-skole for at lære om ernæring og madlavning, nuomdage arbejder de fleste - både mænd og kvinder - fuldtids uden for hjemmet og rapporterer ofte, de ikke de har tid nok til familien, madlavning og føler sig nødt til at gå på kompromis med at købe halv- eller helfærdige madprodukter.
Undervisning i skolen er nuomdage erstattet af selvlæring via madlavningsprogrammer i TV og af at samfundets generelle kost anbefalinger m.v. findes materiale klar til selvstudier på Internet, f.eks. via Fødevarestyrelsen's hjemmeside  - ALT OM KOST (undervisning materiale til alle) - Fødevaredatabanken ... Nordiskenæringsstof anbefalinger

Det er vigtigt at man gør sig klart hvad forskellen er på betegnelsen kosttilskud henh. naturlægemidler.
Der er den væsentlige forskel på kosttilskud, at der iht. dansk lovgivning ikke må reklameres med at kosttilskud har en virkning på bestemte sygdomme/symptomer, end ikke selvom der findes velkendte og videnskabeligt beskrevne mangel sygdomme, læs f.eks. (meget lidt) om vitamin mangel sygdomme på IRF. Netdoktor om vitaminer og mineraler.... og selvom symptomer / sygdom ved vitamin mangel tilstand naturligvis kun kan rettes op på ved indtag af de vitaminer man mangler; helst naturligt indtaget igennem rigtige fødevarer, via kosttilskud (eller koncentrerede lægemidler), kun hvor det er svært at få tilstrækkeligt ind / tilstrækkeligt hurtigt genopretning via den normal kost, pt. kan magte at spise.  ALT OM KOST hjemmesiden lister de i Danmark registrerede kosttilskud, men det betyder ikke at der foreligger en officiel vurdering af virkning, officiel godkendelse ejheller en anbefaling af brugen af de listede kosttilskud; siden har blot registreret hvad der kan findes/sælges i Danmark og der er end ikke garanti for at præparaterne er lovlige at sælge i Danmark.
Der er trådt nye EU harmoniserings regler i kraft på kosttilskudsområdet per 1. jan. 2010. Kosttilskud kan importeres fra tredjelande, fx USA, til eget forbrug. Vær dog opmærksom på, om produktet i Danmark kategoriseres som lægemiddel. Spørg Lægemiddelstyrelsen med hensyn til import af lægemidler til eget forbrug.
Naturlægemidler skal derimod have en videnskabelig bevist effekt på den sygdom som midlet er registreret til brug imod, dvs. producenten skal altså fremlægge videnskabelige resultater for at kunne få Lægemiddelstyrelsens vurdering og godkendelse som Naturlægemiddel i Danmark. Alle de i Danmark registrerede naturlægemidler kan findes via Lægemiddelstyrelsen hjemmeside.

For at kunne vurdere om den aktuelle kostplan er lige tilpas eller om ændringer i kosten kan tilrådes, er man nødt til at kunne tage udgangspunkt i og analysere nøjagtig hvad vedkommende plejer at spise og drikke, hvad får vedkommende evt. for meget eller for lidt af i forhold til anbefalinger?
- samt, naturligvis især hvis problemet er over- eller undervægt, oplysning om vedkommendes motionsvaner (energi forbrænding).
Først efter grundig analyse af aktuelle indtag kan der rådgives individuelt om hvad den pgl. med fordel måtte kunne ændre kostmæssigt, dvs. pt. bør starte med at føre et minutiøst kost-, væske- og motions-regnskab og ved mistanke om fødemiddel-allergi elller intolerance skal vedkommende også notere evt. provokerede symptomer, så disses tidsmæssige optræden kan vurderes i forhold til hvornår mistænkte fødeemne er indtaget; kost-symptomdagbog dagbog bør føres i mindst 1 uge, der kan være behov for længere.
I kost registrering, er det naturligvis meget vigtigt at vedkommende spiser og drikker for denne person rimeligt typiske fødevarer / retter og ved mistanke om overfølsomheds-reaktion både har dage med og uden de mistænkte provokerende fødeemner; ikke mindst er det nødvendigt at man i dagbogen er 100% ærlig omkring alt faktisk indtag, så der gives et retvisende overblik over alt hvad den syge rent faktisk har indtaget, også når det gælder evt. slik, sodavand, alkohol m.v. - kun ved fuldstændigt overblik bliver det muligt at kunne beregne næringsværdien af den faktisk indtagne kost i registreringsperioden, vurdere om vedkommende får for lidt eller for meget - og derefter kunne give individuelt tilpassede råd og vejledning! 

Kost / næringsindholds beregninger kan gøres manuelt, men ret besværligt, dels for energi-indholdet, dels for indholdet af andre livsvigtige (essentielle) næringsstoffer, vitaminer, mineraler, essentielle fedtstoffer.
Levnedmiddel-tabellerne findes der fri adgang til for alle på Fødevaredatabanken, dvs. Fødevarestyrelsens / Fødevareinstituttets hjemmeside hvor nøjagtig næringsindhold i diverse fødevarer kan slås op via Internet, eller alle data kan evt. downloades til ens egen computer database; næringsværdi indholdet af faktisk indtaget kost kan naturligvis beregnes lettere / hurtigere via et kostberegnings-program, der har indbyggede formler og slår mængde op i næringstabellerne.
Jeg har ikke kunnet finde et kostberegnings program som virker via Internet, fraset en meget forenklet udgave af slagsen der bygger på ens valg ud fra billeder og antal, men hvor meget antal dækker over fremgår ikke, dvs. der er ikke oplysning om målte vægtenheder af bestemte fødemidler:
http://www.altomkost.dk/Testdigselv/Maal_maden/Forside.htm 

Kun hvis der er mistanke om fødemiddel-alllergi eller meget forkert ernæring som medvirkende sygdomsårsag, kan sygehus afd. henvise pt. til diætist og undersøgelse og vejledning er i så fald gratis for pt.; i nogle regioner (hvilke?) kan praktiserende læger henvise folk med visse livsstils-sygdomme - f.eks. patienter med type-2-diabetes, forhøjet cholesterol el. overvægt med BMI > 30 - til diætist med offentligt tilskud, ellers er man henvist til enten selv at søge viden og beregne sin kost, eller man kan opsøge en privat diætist eller en alternativt uddannet kostterapeut (DET) for egen regning.

Jeg har før i tiden arbejdet med børn med dårlig trivsel, allergi, herunder fødevareallergi, og har derfor sat mig ind i emnet, men jeg er læge, ikke uddannet diætist / kostvejleder og nøjes med at vejlede folk i hvor mere viden / hjælp kan findes; jeg har derfor heller ikke selvstændigt udarbejdet forslag til kosttilskud, men vælger ud over at henvise til de officielle danske kilder om sund kost ovenfor, at bringe to virkelige kapaciteters generelle forslag til kosttilskud til kroniker-patienter, som kan afprøves uden risiko for overdosering/forgiftning, så pt. kan se om det bringer nogen bedring, før end den syge bruger måske mange penge på udredning og evt. diæt forsøg / kosttilskuds-præparater 

- samt henviser til noget materiale om den biokemiske baggrundsviden, om toksiner m.v. og håber at denne lille oversigt kan være jer til hjælp, når I skal beslutte jer hvilken vej I vil følge / hvilke præparater I vil bruge?

For den professionelt, biokemisk interesserede i målemetoder, tolkning af laboratorie analyser etc. kan jeg varmt anbefale kolleger at studere Bralley & Lord's bog (folkene bag laboratoriet Metametrix i USA):
Laboratory Evaluations in Molecular Medicine, Nurients, Toxicants and Cell regulations.. (2002) ISBN 0-9673949-1-0.
Nyere udgave findes med titlen: Laboratory Evaluations for Integrative and Functional Medicine

Om leverafgiftnings-systemerne: http://kroun.ulmarweb.dk/liverdetox.pdf (der kommer en kort oversigt på dansk side 10).
- se også Ritchie Shoemakers hjemmesider om biotoxin-medierede sygdomme: www.chronicneurotoxins.com og http://www.biotoxin.info

Uddrag / mine egne oversigter:
Om energi-dannelse se: http://kroun.ulmarweb.dk/energi.htm ( aktuelt under revision )
Om TNF (pro-infllammations cytokin med multiple skadelige effekter), Jarisch-Herxheimer reaktion m.v. ( under revision): http://kroun.ulmarweb.dk/TNF.htm


Eva Lydeking
giver flg. råd til alle "kronisk trætte" folk, prøv først 2-3 mdr.s indtag af dobbelt daglig anbefalet vitamineral tilskud - mærk hvad gør det ved dig?

    Spis alm. alsidig varieret kost med masser af grøntsager og frugt - suppler med:

      1. Alm. letoptagelig multi-vitamintablet, f.eks. Omnimin, Biosyms, Pharmanex (Life-pak), alternativt Apotekets tygge-vitamin tabletter (evt. 2 af børnestørrelsen), eller supermarkedets Livol Botanik) - evt. tages dobbelt dosis de(n) første 1-2 mdr. til evt. underskud er dækket, herefter fortsættes med normal daglig anbefalet dosis, med mindre der er særlige behov.
      2. B-complex 50 mg x 1-3 dgl. (lægges under tungen og opløses langsomt, det giver mindre kvalme/bismag på den måde) - evt. suppleret med B12-injektioner gange 1-2 ugentlig i starten (1-2 mdr.), især hvis der er neuropatiske symptomer (føleforstyrrelser m.v.). S-cobalamin vil ofte være lavt i normalområdet. Blodmangel viser sig meget sent i en mangel-situation!
        B-vitaminerne er vandopløselige, optages og udskilles let, der er derfor ingen fare for overdosering.
      3. C-vitamin (Ascorbinsyre) 500mg, 2 tabl. x 2, hvis det tåles godt kan dosis gradvis øges lige til der kommer lidt diaré og så sætte dosis lidt ned derfra. Kroppen tager så at sige hvad den skal bruge og lader resten 'løbe igennem', C-vitamin er også vandopløselig og udskilles let.
      4. Magnesium m.m. i form af bioelektriske spormineraldråber 1/4 - ½ tsk. i vand - fås i helsekost-forretninger, det smager skrækkeligt, men smagen kan delvis skjules i sveskejuice eller lignende.
        Magnesium er vanskeligt at erstatte og det tager lang tid, fordi det er meget tungtopløseligt (kræver godt med mavesyre) og der optages stort set intet fra de normalt meget hårdt pressede mineral-tabletter - derfor som spormineraldråber. Alm. postevand indeholder en del Magnesium. [Jeg plejede ellers at anbefale Calcium + Magnesium tabl., men det optages ifølge Eva ikke godt nok .... ]
      5. Ubiquinon Q10 eller Bio-Quinon, som kapsler a 30mg - 3 gange dgl. - det kan godt være man skal starte forsigtigt op. Bemærk at Q10 først kommer til i nederste trin i energidannelsen og hvis de trin der ligger før, ikke virker, ja så vil Q10 naturligvis ingen mærkbar effekt have. Q10 har flere "kronisk Borrelia" pt. positiv erfaring for kan hjælpe på deres 'hjerte-symptomer' og væskeansamlinger.
    Efter 2-3 mdr. vurder hvad sund kost og tilskud har ændret for dig:
    1. Folk der "bare" var kommet i underskud med vitaminer og mineraler, f.eks. pga. længere tids forkert ernæring, men som ikke har nogen problemer med hverken optagelse eller omsætning, vil normalt rette sig på det ekstra tilskud (optankning) og kan derefter gå ned på normal daglig anbefalet indtag efter et par måneder! - dyr udredning og behandling er sparet!
      Hvis symptomerne er forsvundet på et simpelt ekstra vitamineral tilskud, men dukker op igen når man lister ned på normal daglig rekommanderet dosis, så er der formentlig tale om et kontinuerligt behov for ekstra tilskud, f.eks. kan det være øget behov f.eks. ved kroniske infektioner, pga. medicin-indtag?
      Visse lægemidler kan øge behovet for vitamineraler; omstående link giver en oversigt; oplysning om specifikke medicinske præp. og disses kendte samvirken med andre midler (interaktioner) kan evt. slås op på Lægemidelkataloget online http://www.medicin.dk (som før hen hed http://www.lk-online.dk).
      Måske er der kun behov for tilskud på enkelte områder? - der kan man så enten selv prøve sig frem meget systematisk
      - eller man kan evt. teste sig ind på hvad man mangler ekstra af, hvis man ellers har penge til det (kun noget af det kan undersøges igennem egen læge / det offentlige danske sundhedsvæsen) ... 
      Nordic Laboratories har test kit hjemme til Metametrix udvidede analyser og kan afsende prøver for praktiserede læger til diverse analyser ...

    2. Folk der IKKE retter sig på det ekstra vitamineral tilskud har formentlig enten en mangelfuld optagelse / omsætning (hvilket kræver udredning), eller har ikke mangeltilstand, men fejler noget andet og bør derfor udredes nærmere for hvad det kunne være ... kun efter grundig udredning kan gå ind på en mere direkte behandling af påviste sygdomstilstande.
      Ved specielle problemer med optagelse eller omsætning kan special-produkter være nødvendige for at kunne genoprette og holde normal funktion; f.eks. kan der blive tale om intravenøs eller intramuskulær indgift istedet for tabletter, f.eks. ved tarm-sygdom, hvis ikke man kan komme igennem med at anvende særligt let-opløselige og let-optagelige kost-tilskud som tabletter; hvilke præparater / specielle behandlingsmuligeheder der findes kræver special viden og der er f.eks. hjælp at hente hos. Center for Optimal Ernæring, Nordic Clinic eller andre læger / behandlere med særinteresse indenfor det specielle felt der kaldes  orthomolekulær medicin.

    Joe Burrascano giver flg. råd til patienter med Borrelia infektion / Lyme disease
    - s
    e side 27f i original vejledning 2008 udgaven via http://www.ilads.org/lyme_disease/B_guidelines_12_17_08.pdf

        BURRASCANO ANBEFALER ALLE LYME BORRELIOSE PATIENTER at tage dgl.:
        (udvalgt efter hvad jeg fandt kunne købes i DK):

        KONTRAINDICERET (dvs. bør undlades) for ALLE kronisk Lyme borreliose patienter er:

        Særlige - mere alvorlige - tilfælde anbefales:
    Rekommendation:
    4 plante olie-kapsler and 4 fiskeolie kapsler daglig, taget ved måltid.
    Bedring opnås allerede i løbet af nogle dage, men yderligere bedring fortsætter over tid, fortsæt minimum 3-4 måneder.

    [MK her er en tilpas sammensat olie på flaske - Udo's choice – et alternativ til kapsler, kan købes i Matas; en artikel på dansk om fedtstoffer kan downloades herfra: http://kroun.ulmarweb.dk/Udo.pdf 

    Mere om samme på engelsk http://www13.netrition.com/udos_choice_page.html ....
    Det er olie som kan anvendes i kosten f.eks. som salat-olie eller som 'smørelse' til kogte ris, pasta m.v.
    NB olien må ikke opvarmes, fordi det ødelægger fedtstofferne.
    Olien i flaske formentlig bedst, fordi olien jo bliver en helt naturlig del af den daglige kost og mængdemæssigt er den billigere end olie-kapslerne. Det største problem med olien er at den ikke som kapslerne er beskyttet mod iltning, når først flasken er åbnet og dermed kan harskne. 

    Disse fedtstoffer indtaget dagligt i det rette forhold har betydelig anti-inflammatorisk effekt iflg. R. Shoemaker, som iøvigt mener at vor tids fiksering på en fedtfattig kost er langt mere skadelig end gavnlig, han har netop udgivet en ny bog om vægttab opnået på amylose-fattig (stivelses fattig) diæt kombineret med præparater som Avandia eller Actos, der sænker leptin-niveau og ophæver insulin-resistens ['prædiabetisk' eller manifest type2-diabetes kan udløses af microbielle toxiner!]
    Bogen hedder Lose the weight you hate – hans anden bog Desperation Medicine kan evt. lånes hos mig] ....]



    Co-enzym-Q10 (ubiquinone):
    Mangel på Q10 fører til dårlig hjertefunktion, dårlig almentilstand og nedsat modstandsdygtighed overfor infektioner.
    Vævs-biopsi studier har ført til rekommendation at kronisk inficerede (chronic Lyme) bør indtage mellem 2-300 mg daglig af standard-præparater, eller 90 mg daglig i form af olie-kapsler (et farmaceutiske kvalitets-produkt laves af Pharmanex) indtaget i 2-3 lige store daglige doser. Bedring ses først efter flere ugers behandling.
    Kroppen vil kunne danne sin egen Q10 såsnart infektionen er under kontrol, men kun hvis produktionen stimuleres af kraftig fysisk træning, derfor bør du tage supplement indtil du føler dig godt tilpas og er i stand til at træne regelmæssigt.
    NB: Q10 må ikke tages mens du tager atovaquone (Mepron/Wellvone).
    [MK: andre gode Q10 præparater er f.eks. Biosyms, det vigtigste er at det er i olie-form - pris??]


    VITAMIN B:
    Kliniske studier viser behov for tilskud af B-vitaminer til infektioner - især Borrelia - for at hjælpe på de neurologiske symptomer. Tag 1 50 mg B-complex kapsel daglig.

    MAGNESIUM:
    Magnesium tilskud hjælper godt på hovedpine, rysten, spjætten, kramper, syre-muskler, oversprungne hjerteslag og svaghedsfornemmelse.
    Det kan også hjælpe på energiniveau og kognition (mange enzymer i kulhydrat-omsætningen er Mg afhængige).
    Den bedste kilde er magnesium L-lactate dihydrate ("Mag-Tab SR"), 1 hver 12 time.
    [om Mag-Tab SR http://www.thewayup.com/products/0237.htm ]
    Forlad dig ikke på "Cal-Mag", calcium plus magnesium kombinationstabletter fordi de optages meget dårligt.
    I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med intramuskulær eller intravenøs indgift af Magnesium.
    [MK: Eva Lydeking siger det samme, hun finder at Magnesium bedst optages peroralt i flydende form, som Bioelektriske spor-mineraldråber, tabletterne kræver MEGET mavesyre for at kunne opløses og optages OG hun siger at det sagtens kan tage et halvt år før evt. underskud af Magnesium er oprettet med tilskud, fordi det selv i flydende form optages meget dårligt ]

    MULTI-VITAMIN:
    Jeg [dvs. Burrascano] anbefaler Lifepak fra Pharmanex - der er forskellige præparater afhængig af alder og køn.
    Disse præparater er de eneste som klinisk har vist deres værdi i dobbelt blindet, placebo-kontrolleret overkrydsnings-studier på mennesker mht. at øge antioxidant niveau. [men mangler ref.!]. Fortsæt langtids (livet ud).

    OVENSTÅENDE - Eva Lydekings henh. Burrascano's anbefalinger mht. kosttilskud - de er som det ses, ikke overraskende ret enige om det meste og der kan ikke ske noget farligt ved at afprøve effekten af de nævnte ting i et par måneder.