Kost og kosttilskud
af læge Marie Kroun, opr. nov. 2003, rev. 2010.
Mange kronisk syge mennesker spørger om hvordan de
kan styrke deres
energi-niveau og immunsystem.
Ved gennemgang af
kroniker patienters sygehistorier ser jeg af og til at kronisk
syge har sat
sig selv på diæt, f.eks. med tanke på at forsøge at sulte
mikrober ud, men sult skaber ikke kun mangel for mikrober, men så
sandelig også for værten selv, hvis immunforsvar og mange andre vigtige
funktioner derved kan svækkes alvorligt. Andre vælger
derimod at
forsøge sig med at indtage mega-doser af vitaminer og mineraler, evt.
metal-salte (kolloidt sølv), midler der for nogles
vedkommende kan risikere at forgifte vedkommende.
Begge dele skader
sandsynligvis
værten mere end det skader de mikrober, som man forsøger på at slippe
af med.
Det eneste der kan anbefales er at man til enhver tid sørger for at få lige netop den rigtige ernæring i passende mængde, sådan at kroppen får nøjagtig hvad den har brug for af næringsmidler, sådan at immunforsvar og afgiftningsvej og alle andre funktioner får de bedst mulige betingelse for at kroppen kan fungere normalt / optimalt.
Det kræver VIDEN og det er her i Danmark i høj grad
op til individet selv at lære sig om hvad sund ernæring er
og om madlavning; der er desværre ikke afsat ret mange timer
til undervisning i skolekøkken i folkeskolerne og det
er
flere generationer siden det var almindeligt at tage
på husholdnings-skole for at lære om ernæring og
madlavning, nuomdage arbejder de fleste - både mænd og kvinder
- fuldtids uden for hjemmet og rapporterer ofte, de ikke de
har tid nok til familien, madlavning og føler sig nødt til at
gå på kompromis med at købe halv- eller helfærdige
madprodukter.
Undervisning i skolen er nuomdage erstattet af selvlæring via madlavningsprogrammer i
TV og af at samfundets generelle kost anbefalinger m.v. findes materiale klar til selvstudier på Internet, f.eks. via Fødevarestyrelsen's hjemmeside
- ALT OM KOST (undervisning materiale til alle) - Fødevaredatabanken ... Nordiskenæringsstof anbefalinger
Det er vigtigt at man gør sig klart hvad forskellen er på
betegnelsen kosttilskud
henh. naturlægemidler.
Der er den væsentlige forskel på kosttilskud,
at der iht. dansk
lovgivning ikke må reklameres med at kosttilskud har en
virkning på bestemte
sygdomme/symptomer, end
ikke selvom der findes velkendte og videnskabeligt beskrevne mangel
sygdomme, læs f.eks. (meget lidt) om vitamin mangel sygdomme på IRF. Netdoktor om vitaminer og mineraler....
og selvom symptomer / sygdom ved vitamin mangel
tilstand naturligvis kun kan rettes op på ved indtag af de
vitaminer man
mangler; helst naturligt indtaget igennem rigtige
fødevarer, via
kosttilskud (eller koncentrerede lægemidler), kun hvor det er
svært at få
tilstrækkeligt ind / tilstrækkeligt hurtigt genopretning via den normal
kost, pt. kan magte at spise. ALT OM KOST hjemmesiden lister
de i Danmark registrerede
kosttilskud,
men det betyder ikke at der foreligger en officiel
vurdering af virkning, officiel godkendelse ejheller en anbefaling af brugen af
de listede kosttilskud; siden har blot registreret hvad der kan
findes/sælges i Danmark og der er end ikke garanti for at
præparaterne er lovlige at sælge i Danmark.
Der er trådt nye EU harmoniserings regler i kraft på kosttilskudsområdet per 1. jan. 2010. Kosttilskud kan importeres fra tredjelande, fx USA, til
eget forbrug. Vær dog opmærksom på, om produktet i Danmark
kategoriseres som lægemiddel. Spørg Lægemiddelstyrelsen med hensyn til import af lægemidler til
eget forbrug.
Naturlægemidler
skal derimod have en videnskabelig bevist effekt på den sygdom
som midlet er registreret til brug imod, dvs. producenten skal
altså fremlægge videnskabelige resultater for at kunne
få Lægemiddelstyrelsens vurdering
og godkendelse som Naturlægemiddel i Danmark. Alle de
i Danmark registrerede naturlægemidler kan findes
via Lægemiddelstyrelsen hjemmeside.
For at kunne vurdere om den aktuelle kostplan er
lige tilpas eller om ændringer i
kosten kan tilrådes, er man nødt til at kunne tage
udgangspunkt i og
analysere nøjagtig hvad vedkommende plejer at spise og
drikke, hvad får
vedkommende evt. for meget eller for lidt af i forhold til
anbefalinger?
- samt, naturligvis især hvis problemet er over- eller
undervægt, oplysning om vedkommendes motionsvaner (energi forbrænding).
Først efter grundig analyse af aktuelle indtag kan der rådgives individuelt om
hvad den pgl. med fordel måtte kunne ændre kostmæssigt, dvs. pt. bør starte
med at føre et minutiøst kost-, væske-
og motions-regnskab
og ved mistanke om fødemiddel-allergi elller intolerance skal
vedkommende også notere evt.
provokerede symptomer, så disses tidsmæssige optræden kan
vurderes i
forhold til hvornår mistænkte fødeemne er indtaget; kost-symptomdagbog
dagbog bør føres i mindst 1 uge, der kan være behov for længere.
I
kost registrering, er det
naturligvis meget
vigtigt at vedkommende spiser og drikker for denne person rimeligt
typiske
fødevarer / retter og ved mistanke om overfølsomheds-reaktion både har
dage med og uden de
mistænkte provokerende fødeemner; ikke mindst er det nødvendigt
at man i
dagbogen er 100% ærlig omkring alt faktisk indtag, så der gives et
retvisende overblik over alt hvad
den syge rent faktisk har indtaget,
også når det
gælder evt. slik, sodavand, alkohol m.v. - kun ved
fuldstændigt overblik bliver det
muligt at kunne beregne næringsværdien af den faktisk indtagne kost i
registreringsperioden, vurdere om vedkommende får for lidt eller for
meget - og derefter kunne give individuelt tilpassede råd og
vejledning!
Kost / næringsindholds
beregninger kan gøres manuelt,
men
ret besværligt, dels for energi-indholdet,
dels for indholdet
af andre livsvigtige (essentielle) næringsstoffer, vitaminer,
mineraler, essentielle fedtstoffer.
Levnedmiddel-tabellerne findes der fri adgang til for alle på Fødevaredatabanken, dvs. Fødevarestyrelsens / Fødevareinstituttets
hjemmeside hvor nøjagtig næringsindhold i diverse fødevarer kan slås op via Internet, eller alle data kan
evt. downloades til ens egen computer database; næringsværdi indholdet af faktisk indtaget
kost kan
naturligvis beregnes lettere / hurtigere via et kostberegnings-program,
der har indbyggede formler og slår mængde op i næringstabellerne.
Jeg har ikke kunnet finde et kostberegnings program
som virker via Internet, fraset en meget forenklet udgave af
slagsen der bygger på ens valg ud fra billeder og antal, men hvor meget
antal dækker over fremgår ikke, dvs. der er ikke oplysning om målte
vægtenheder af bestemte fødemidler:
http://www.altomkost.dk/Testdigselv/Maal_maden/Forside.htm
Kun hvis der er mistanke om fødemiddel-alllergi eller meget
forkert ernæring som medvirkende sygdomsårsag, kan sygehus afd. henvise
pt. til diætist
og undersøgelse og vejledning er i så fald gratis for
pt.; i nogle regioner (hvilke?) kan praktiserende læger
henvise folk med visse livsstils-sygdomme - f.eks. patienter
med type-2-diabetes, forhøjet cholesterol el. overvægt
med BMI > 30 - til diætist
med offentligt tilskud, ellers er man henvist til
enten selv at søge viden og beregne sin kost, eller
man kan opsøge en privat diætist eller en alternativt uddannet
kostterapeut (DET) for egen regning.
Jeg har før i tiden
arbejdet med børn med dårlig trivsel, allergi, herunder
fødevareallergi, og har derfor sat mig ind i
emnet, men jeg er
læge, ikke uddannet diætist / kostvejleder og nøjes med at
vejlede folk i hvor mere viden / hjælp kan findes; jeg har
derfor heller ikke
selvstændigt
udarbejdet forslag til kosttilskud, men vælger ud over at
henvise til de
officielle
danske kilder om sund kost ovenfor, at bringe to
virkelige kapaciteters generelle forslag til kosttilskud til
kroniker-patienter, som kan
afprøves uden risiko for overdosering/forgiftning, så pt.
kan se om det
bringer nogen bedring, før end den
syge bruger måske mange penge på udredning og evt. diæt forsøg
/ kosttilskuds-præparater
- samt henviser til noget materiale om den biokemiske baggrundsviden,
om toksiner m.v. og håber at denne
lille oversigt kan være jer til hjælp, når I skal beslutte jer hvilken
vej I
vil følge / hvilke præparater I vil bruge?
For den professionelt, biokemisk interesserede i
målemetoder, tolkning af laboratorie analyser
etc. kan
jeg varmt anbefale kolleger at studere Bralley
& Lord's bog (folkene bag laboratoriet Metametrix
i USA):
Laboratory Evaluations in Molecular
Medicine, Nurients, Toxicants and Cell regulations.. (2002)
ISBN
0-9673949-1-0.
Nyere udgave findes med titlen: Laboratory
Evaluations for Integrative and Functional Medicine
Om leverafgiftnings-systemerne:
http://kroun.ulmarweb.dk/liverdetox.pdf
(der kommer en kort oversigt på dansk side 10).
- se også Ritchie Shoemakers hjemmesider om biotoxin-medierede
sygdomme:
www.chronicneurotoxins.com
og http://www.biotoxin.info
Uddrag / mine egne oversigter:
Om energi-dannelse
se: http://kroun.ulmarweb.dk/energi.htm
( aktuelt under revision )
Om TNF
(pro-infllammations cytokin med multiple skadelige effekter),
Jarisch-Herxheimer reaktion m.v. ( under revision): http://kroun.ulmarweb.dk/TNF.htm
Spis alm. alsidig varieret kost med masser af grøntsager og frugt - suppler med:
Joe Burrascano giver flg. råd til patienter med Borrelia infektion / Lyme
disease
- se side 27f i original vejledning 2008 udgaven via http://www.ilads.org/lyme_disease/B_guidelines_12_17_08.pdf
BURRASCANO
ANBEFALER ALLE LYME BORRELIOSE PATIENTER at tage dgl.:
(udvalgt efter hvad jeg fandt kunne købes i DK):
KONTRAINDICERET (dvs. bør undlades) for ALLE kronisk Lyme borreliose patienter er:
Burrascano's råd om ekstra kosttilskud til
patienter med kronisk infektion (Lyme disease)
OBS. Dr. B oplyst at han har INGEN ØKONOMISK SÆRINTERESSE i de nævnte
produkter, men anbefaler blot de ting han har personlig erfaring for virker. Studier
af patienter med kronisk Lyme Disease og patienter med kronisk
trætheds-syndrom
(CFS) har vist at nogle af de sene symptomer kan relateres til cellulær
skade
og mangel-tilstande på visse essentielle næringsmidler.
Dobbelt-blindet,
placebo kontrollerede studier (ref. liste mangler jeg desværre) og i et tilfælde, direkte påvisning i
biopsi
materiale, har vist effekt af supplerende midler listet herunder. [MK har udvalgt de vigtigste til
oversættelse, for resten se Burrascano's originale
tekst]
Kvalitet,
potens, renhed og biotilgængelighed af vitamineral tilskud er ofte
vigtigere
end dosis og "mega-doser" anbefales ikke!
Udsøg farmaceutisk gode produkter hvor det er muligt, f.eks.
Pharmanex www.pharmanex.com
og Biosym www.biosym.dk
CORDYCEPS:
Denne plante fra Tibet har vist sig i kliniske studier at
bedre
almentilstanden, træthed, energi og øge lungefunktion og antioxidant
funktion.
Det er det eneste præparat der vides at kunne øge Superoxid dismutase
activiteten. Selvom brugen af dette præparat er valgfri, så kan
effekten være
så dramatisk, at jeg anbefaler alle patienter med træthed at bruge
dette. Kan
fås hos Pharmanex som "Cordy Max"
ESSENTIELLE FEDT
SYRER (EFA):
Studier
viser at når EFA indtages regelmæssigt, kan der opnås statistisk
signifikant
bedring mht. træthed, smerter, svaghedsfornemmelse, svimmelhed,
hukommelse- og
koncentrationsbesvær og depression. Der er to vigtige undertyper:
[MK her er en tilpas sammensat olie på flaske - Udo's choice – et alternativ til kapsler, kan købes i Matas; en artikel på dansk om fedtstoffer kan downloades herfra: http://kroun.ulmarweb.dk/Udo.pdf
Mere
om samme på engelsk http://www13.netrition.com/udos_choice_page.html
....
Det er olie som kan anvendes i kosten f.eks. som
salat-olie eller som 'smørelse' til kogte ris, pasta m.v.
NB olien må
ikke
opvarmes, fordi det ødelægger fedtstofferne.
Olien i flaske formentlig
bedst, fordi
olien jo bliver en helt naturlig del af den daglige kost og
mængdemæssigt
er den billigere end olie-kapslerne. Det
største problem med olien er
at den ikke som kapslerne er beskyttet mod iltning, når først
flasken er
åbnet og dermed kan harskne.
Disse fedtstoffer indtaget dagligt i det rette forhold har
betydelig anti-inflammatorisk effekt iflg. R. Shoemaker, som iøvigt
mener at
vor tids fiksering på en fedtfattig kost er langt mere skadelig end
gavnlig,
han har netop udgivet en ny bog om vægttab opnået på
amylose-fattig (stivelses fattig) diæt
kombineret med præparater som Avandia eller Actos, der sænker
leptin-niveau og
ophæver insulin-resistens ['prædiabetisk' eller manifest type2-diabetes
kan
udløses af microbielle toxiner!]
Bogen hedder Lose
the
weight you hate – hans anden bog Desperation Medicine kan evt. lånes hos
mig] ....]